روانشناسي

 
 
چرا فرزندم كتك ميزند؟
|

در ۲ تا ۳ سالگي كودك گاهي رفتارهايي دارد كه مورد قبول خانواده نيست بنابراين بايد بعد از يافتن علت راه‌هاي مقابله با اين رفتارهاي نامناسب را بيابيد.

🔺شايد عصباني است

عصبانيت شايع‌ترين مشكل بچه‌هاست. اين عصبانيت در واقع تجلي درد و ناكامي كودك به دليل ناتواني او در كنترل جهان اطراف است. از آنجا كه كودك نوپاست، هر چند احساسات او بسيار قوي است اما وسيله كافي براي ابراز نااميدي را ندارد و همين او را بيش از پيش نااميد كرده و از عصبانيت منفجر مي‌كند. در نهايت او با تنها وسيله‌اي كه در اختيار دارد به ديگران حمله مي‌كند يعني با كتك زدن.

🔺جلب توجه مي‌كند

كودك نياز به توجه دارد به‌طور معمول او ترجيح مي‌دهد از راه‌هاي مثبت يعني با انجام كارهاي خوب اين توجه را به‌دست آورد اما اگر تشويق كارهاي خوب به اندازه كافي نباشد و كودك مورد بي‌توجهي قرار گيرد، براي او توجه منفي هم بهتر از بي‌توجهي است. كودكي كه اغلب مورد غفلت واقع مي‌شود ممكن است پس از مدتي كشف كند كه اگر جنگ و دعوا راه بيندازد و ديگران را بزند در مركز توجه ديگران قرار مي‌گيرد.

🔺ارتباط كلامي را ياد دهيد

كودك بايد بياموزد كه از كلمات براي بيان احساسات منفي‌اش استفاده كند. به كودك ياد بدهيم در زمان مناسب بگويد «الان عصباني هستم!» وقتي كـودك بتواند احساسات خود را مستقيما و مانند افراد بالغ بيان كند، شيوه كتك زدن به تدريج متوقف مي‌شود.

🔺احساساتش را تصديق كنيد

كودك مي‌زند چون نمي‌تواند احساسات خود را به ما منتقل كند. وقتي به احساسات كودك آگاه باشيد و آن ‌را تصـديق كنيد، ديگر دليلي براي كتك زدن وجود ندارد. مثـلا به او بگـوييد «حتمـا از اينكه به تـو اجـازه نداده‌ام اين‌كار را بكني خيلي ناراحت هستي!» با اين جمله به او نشان مي‌دهيد كه احساس او را درك كرده‌ايد و به او حـق مي‌دهيد كه احسـاس عصبانيت كند و اين طبيعي است. آنچه ما با اين كار به او مي‌آموزيم، اين است كه با روشي غير از كتك زدن عصبانيت خود را ابراز كند.

🔺الگوي خوبي باشيد

كودكان اگر ببينند والدين آنها تنبيه بدني را به‌كار مي‌برند، بيشتر تمايل به كتك زدن بچه هاي ديگر پيدا مي‌كنند. اگر راجع به رفتار خشن كودك نگران هستيد، نبايد به او اجازه دهيد شما را در حال كتك زدن حتي به‌عنوان تنبيه ببيند.

 

🔺هيجاناتش را بروني‌سازي مي‌كند

۳ عامل وجود دارد كه در بيماري‌ها بايد به آن توجه شود؛ يكي رفتار انفعالي جدي است كه در آن كودك كاري به كسي ندارد و براي خودش بازي مي‌كند، دوم رفتار پرخاشگرانه و ديگري رفتار وسواس‌گونه است. اگر اين ۳ نوع رفتار در كودكان مشاهده شود بايد حتما با مشاور مشورت شود تا بررسي انجام و اطمينان حاصل شود كه مسئله خاصي وجود ندارد. والدين بايد توجه داشته باشند كه هركدام از اين رفتارها بايد در مدت طولاني با كودك همراه باشد تا نياز به بررسي داشته باشد اما به طور كلي علل و درمان متفاوتي براي اين نوع رفتار وجود دارد.

🔺بروني‌سازي مي‌كند

پسربچه‌ها يك مكانيسم دفاعي دارند كه به آن بروني‌سازي كردن مي‌گويند. به اين معنا كه اگر يك مشكل روان‌شناختي داشته باشند معمولا با درگير شدن با محيط سعي مي‌كنند آن مشكل را برطرف كنند يا هيجان منفي را كم كنند. در دخترها بيشتر به اين صورت است كه آنها را دروني‌سازي مي‌كنند.

منبع:كانون مشاوران ايران-چرا فرزندم كتك ميزند؟



:: ات مرتبط:

:: برچسب‌ها:
نویسنده : ravanshenas4455
تاریخ : 1401/10/26 
زمان : ۱۵
[ ]